Двеста хиляди са неактивните лица на пазара на труда у нас. Това е един огромен резерв, чието активиране ще бъде приоритет за българското правителство.

Освен това ще се въздейства и върху осигуряване на повече заетост на хората с увреждания.

Това увери заместник министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на конференция, посветена на ефекта от прилаганата политика по заетостта.

Според икономистът на Института за пазарна икономика (ИПИ) Адриан Николов, регистрираните безработни са около 5%, като за София дори този процент спада до 2-2,5%.

С колко вдигат заплатите в частния сектор догодина


Неактивното младо население, което нито учи, нито работи, според експерта, има нереалистични очаквания за заплата и това влияе върху включването му на трудовия пазар.

istock
istock

Николов уточни, че все пак трябва да се обърне внимание и на друг фактор, а това е неадекватността на пазара на труда към способностите на младите.

„Има хора, които са завършили някаква форма на висше или професионално образование, които след това не могат да намерят адекватно на своето образование работно място. Други хора работят в чужбина, след това се връщат в България и живеят със средствата заработени там. Тук е един от проблемите на нашата статистика, защото това много трудно се хваща като явление,“ коментира той пред радио България.

Заплатите на учителите изостават от другите

По думите му, тези, които остават напълно извън пазара на труда и образователната система са предимно от етническите малцинства, жени и хора, които живеят в отдалечени райони.

По отношение на програмите за квалификация и преквалификация Николов счита, че до известна степен има добри резултати в някои области. Той отчита постиженията на така наречените „ромски медиатори“, които успяват да активират и привлекат в някаква форма на заетост част от младите роми, но според него, това е в прекалено малък обхват.

istock
istock

Липсва субсидирано обучение, отбелязва експертът, тъй като някои от програмите са насочени към субсидирана заетост, но не и към натрупване на фундаментални умения, необходими за преквалификацията на хората.

Грузинци запълват свободните работни места у нас

Николов настоява и за повече ангажираност и осигуряване на достъп до пазара на труда на хората с увреждания, тъй като в момента много от работните места не са подходящи за тях.

Според ИПИ, възрастовата група, към която предимно се насочват политики за заетост е 25-29 години, като доста се пренебрегва тази между 30-34 години, която е сходна, и също трябва да бъде включена както на национално, така и на европейско равнище при диалога за бъдещи форми за заетост.

Икономическият експерт не пропусна да отбележи и друг сериозен фактор, а именно, демографския, който също е част от проблемите, свързани с пазара на труда. Това се доказва с наемането на все повече хора в пенсионна или близка до тази възраст от фирмите.

Ако тези демографски тенденции се запазят, проблемите с намирането на кадри ще се задълбочат.

Как се справят нашите студенти с личните финанси


"В този случай има два подхода - или рязко увеличаване на пенсионната възраст, или по-висока механизация на производството, която обаче е възможна само в някои отрасли", твърди експертът от ИПИ.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg