Франция намалява с 30% обезщетенията на работниците, които са взимали по-висока заплата от 4500 евро на месец, а търсещите работа ще взимат средно по 1000 евро на месец за две години.

Максимумът, който могат да взимат по-заможните работници при безработица, е 6615 евро на месец.

Това са част от мерките на президента Еманюел Макрон за съжияване на пазара на труда и икономическия растеж в страната, предадоха световните агенции.

Спад до 4% на безработицата до 2022 г.

Новите правила предвиждат и увеличаване до 5 години на времето, което хората трябва са работили за бившия си работодател, за да получават обезщетение при безработица, или да представят своя идея за стартиране на бизнес.

istock
istock

Също така самонаетите работници ще могат да искат обезщетения от 800 евро на месец в продължение на шест месеца. До момента те не са имали право на обезщетение.

В кои сектори обявиха свободни работни места

Очаква се промените да спестят 3,4 млрд. евро за 3 години и да намалят безработицата във Франция. Това лято тя се понижи до 8,5%, но въпреки това остава сред най-високите в ЕС.

Сред мерките, които предвижда френският президент, са намаляване на размера на пенсиите и увеличаване на възрастта за пенсиониране.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg