Сезонни работници изхвърлени на улицата, тежки условия на труд, без трудови договори или работа без почивка – това са накратко оплакванията на хората, които отиват да работят сезонна работа в чужбина. Търсенето на временна заетост в други страни крие рискове. 

В Якимово се провежда информационна кампания за рисковете, които предприемат хората, решили да работят сезонно в чужбина. В селото мнозина избират този начин на препитание.

Според Анелия Иванова от КТ "Подкрепа" най-честото нарушение е нерегламентираното заплащане.

Как да не ни измамят при работа в чужбина


"Договорите, които сключват, обикновено не включват заплащане на минималната часова ставка. Често работят повече от регламентираното работно време, а това не се заплаща. Не им се подсигуряват полагаемите отпуски. Това са данните за Франция. В началото хората много се страхуваха, но вече за щастие започват да си търяст правата", заяви тя пред NOVA NEWS.

istock
istock

По думите на зам.-кмета на Якимово сред проблемите е и предварително уговорената надница, която не се спазва.

Какви са изискванията при работа на еднодневен трудов договор


Председателят на сектор "Информиране" в Европейския орган на труда - Иван Ячик, сподели, че желаещи да работят в чужбина има.

"Предоставяме информация за сезонна работа зад граница, защото всеки работник трябва да знае какви са правата му. Нека който има оплаквания, да потърси съдействие", призова той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase