Над 145 000 работници от целия Европейски съюз, включително и от България, подкрепиха кампанията, с която се настоява за ново строго законодателство, което защитава правата на работниците и изисква отговорно поведение от компаниите. Това съобщават от КНСБ.

Участието в кампанията е било възможно чрез специална платформа, на която са се събирали подписи - https://www.enforcinghumanrights-duediligence.eu/.
КНСБ е била сред подкрепящите организации, присъединявайки се към призива за създаване на нов закон, който да гарантира, че компаниите в Европейския съюз имат отговорно поведение и спазват човешките, трудовите, социалните и синдикалните права на работниците.

Налагането на глоба е противозаконно действие на работодателя


За целта трябва да бъде въведен мониторинг на фирмите, независимо от мястото на регистрацията им, задължения за зачитане на човешките права и съответните санкции при неспазването им.

istock
istock

Кампанията е започнала във връзка със законодателна инициатива на ЕК. Комисията е открила обществена консултация, която е приключила на 8 февруари, как да бъдат формулирани нови правила за корпоративна проверка, отговорно бизнес поведение и създаване на продукти и услуги, които не вредят на хората или околната среда.

КНСБ предлага промени за пенсиите

Това би могло да допринесе в борбата срещу антисиндикалните практики, принудителния труд, заграбването на земя, изхвърлянето на токсични отпадъци, неконтролираните емисии на CO2, обезлесяването или унищожаването на биологичното разнообразие. Очаква се правното предложение на ЕК да бъде представено през лятото на тази година.

На заседанието на Изпълнителния комитет президентът на КНСБ Пламен Димитров е обявил резултата от друга кампания, организирана и в България - благотворителната акция в подкрепа на пострадалите от разрушителните земетресения в Хърватия в края на 2020 г.. КНСБ ще преведе на хърватските си колеги 5000 евро и благодари на дарителите, които са се включили в набирането на средствата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg