Изплащането на допълнителната пенсия от втория стълб на пенсионното осигуряване и на тази за осигурителен стаж и възраст да започва в един и същ момент.

Това предлага КНСБ с внесени в Народното събрание предложения за промени между двете четения на проектозакона за изменение на Кодекса за социално осигуряване.

От КНСБ посочват, че проектът на правителството, обсъждан от депутатите, предвижда пенсията от втория стълб да се получава единствено при навършена пенсионна възраст.

Ще има ли добавка към пенсиите през април

В допълнение се предвижда допълнителна пожизнена пенсия за някои категории да се получава до 1 година като основна.

iStock
iStock

От КНСБ обаче казват, че със средно натрупани 9-10 хиляди лева по партидите първите пенсионери с втора пенсия в края на тази година няма да могат да разчитат на пенсия от 300 лв., колкото е минималната, плащана от НОИ.

Синдикатът предлага също да се създаде ред и начин НОИ и фондовете да се произнасят така, че хората да могат да правят информиран избор - дали да получат само една пенсия от първия стълб, без да се намалява техният индивидуален коефициент или две пенсии от първия и от втория капиталов стълб, ако преценят, че това е по-изгодно.

Предлага се също, изборът на осигуряването да се прави непосредствено преди пенсионирането, а не година по-рано, както се залага.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg