Добавката от 50 лева към всички пенсии може да продължи да се изплаща и през април. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред депутатите от комисията по труда и социалната политика.

"Анонсът за продължението на добавката бе направен от министър-председателя. Бонусът  ще се дава, докато има нужда от него, или докато има епидемиологична обстановка. Обмисляме той да продължи и през април", обясни Сачева.

Тя напомни, че през април държавата ще отпусне по 120 лв. за храна на 392 хил. пенсионери. Условието е техните пенсии да са между 300,01 и 369 лв., колкото е линията на бедност. Предстои да се обсъди дали този кръг от хора ще получи и допълнителните 50 лв.

До 31 януари ще бъдат изплатени всички дължими суми за ноември и декември по мярката "Запази ме " , отчете още Деница Сачева. Вече са изплатени 10 млн. лв. на 39 хил. работници и служители. По-голяма част от тях са ресторантьори и работещи в питейни заведения. Общо са кандидатствали над 42 000, на около 3 хиляди е отказана тази компенсация поради различни причини, каза Сачева.

От 1 февруари започва приемът на документи за януари, когато вече компенсацията няма да е 24 лева, а 75 процента от осигурителния доход на работниците и служителите.

istock
istock

Около 35 000 са регистрираните безработни от хотелиерство и ресторантьорство от началото на извънредното положение, каза министър Сачева. По думите й протестът е разбираем, защото хората очакват да почнат веднага работа.

Кои пенсионери ще получат по 120 лева през април

Според нея причината за големия натиск от страна на ресторантьорите е, че там има много хора в сивия сектор. Подкрепата е изсветлила една трета  от работните места , но не можа да реши напълно този проблем, допълни тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg