Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се повишава от 250 лв. на 300 лв., реши парламентът.

Депутатите приеха на второ четене текстове от законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2021 г.

През първите три месеца на 2021 г. ще продължи изплащането на допълнителни 50 лева към пенсиите на всички пенсионери.

Предвижда се и увеличение на тавана на пенсиите от 1200 лв. на 1440 лв от 1 януари 2021. Осъвременяването на пенсиите за трудова дейност с 5 на сто е предвидено за 1 юли 2021 г.

Пенсионерите ще взимат 50 лв. надбавка и догодина

От БСП посочиха, че с много резерви и уговорки ще подкрепят предложението за 300 лева минимална пенсия, но обвиниха управляващите, че създават несправедливост в системата като увеличават минималната и максималната пенсия с по 20 процента, а всички останали с по 5 на сто. С така направеното предложението всеки втори пенсионер ще получава една и съща пенсия без да се отчита осигурителния му стаж и внесените от него осигуровки, коментира Георги Гьоков от левицата.


"Обединени патриоти" посочиха, че днес изпълняват тяхно предизборно обещание. Продължавам да не разбирам лицемерието на БСП. Три години предлагате в бюджета 300 лв. минимална пенсия, сега излизате и казвате - ама това, което правите, не е хубаво, коментира Александър Сиди /ОП/.

Хасан Адемов /ДПС/ го репликира, че увеличението от 250 на 300 лв. на минималната пенсия ще струва на държавното обществено осигуряване 398 млн. лв. за следващата година.

Три вида пенсионни продукта ще изплащат фондовете


"Така че малко по-скромно с вашите похвали, защото това, което правите за хората на минимален размер, е за сметка на всички останали. Нещо повече - за сметка и на данъците, защото дефицитът в бюджета на ДОО за следващата година е 6,205 млрд. лв.", посочи Адемов.


Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица става 650 лв. и минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводителите се запазва на 420 лв. Запазва се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица на 3 000 лв.

Одобриха Бюджета за догодина на първо четене

Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 12 лв., а максималният дневен размер се запазва на 74,29 лв. Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни, както и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст - 380 лв., предвижда още бюджетът на ДОО.

Народното събрание реши още платеният отпуск през 2021 г. да се признава за трудов стаж, а за осигурителен ще се зачита времето на неплатен отпуск до 60 дни. В досега действащото законодателство за осигурителен стаж се зачиташе времето до 30 работни дни неплатен отпуск през една календарна година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg