Икономическата криза не е довела до нарастване на броя на пенсионерите с новоотпуснати пенсии, показват данни на Националния осигурителен институт, цитирани от социалния министър Деница Сачева в отговор на депутатски въпрос.

В сравнение с 9-те месеца на 2019 г. има намаляване на броя на пенсиите, за които са издадени разпореждания за отпускане, при това при всички видове. Няма основание да се твърди, че шокът на пазара на труда е довел до нарастване на броя на хората, преминали от заетост в пенсиониране, казва Деница Сачева.

По думите й намаляването на пенсионерите се дължи и на факта, че пандемията има негативно, но сравнително ограничено влияние върху броя на осигурените лица.

През април броят на осигурените е намалял драстично с близо 202 хиляди души – от 2,796 млн. до 2,593 млн. в сравнение с нивото от март 2020 г. През май обаче броят им нараства, достигайки 2,632 млн. души, а към август, благодарение на мерките и сезонната заетост, се стабилизира на 2,752 млн. души.

istock
istock


Разрешават прехвърляне на втората пенсия в НОИ от 1 януари

Това е с близо 44 хиляди лица по-малко от равнището преди кризата, като шокът от пандемията върху пазара на труда все още не е преодолян, заключва министър Сачева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg