Около 200 хил. жени ще получат още един шанс да прехвърлят своите пари от вторите пенсии в Националния осигурителен институт. Този извънреден прозорец ще е между 1 януари и 30 юни и ще се отнася за всички, които са изпуснали 5-годишния срок, обясни социалната министърка Деница Сачева по време на парламентарния контрол.

Освен това ще има и промяна на коефициента на редукция, като все още се обсъжда за кои периоди от осигуряването намалението няма да важи.
Целта на правителство е тези промени в Кодекса за социално осигуряване да бъдат отразени още в проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване. В момента се работи и по останалите текстове за фазата на изплащане на парите от втория стълб. В следващите седмици тези текстове ще бъдат качени за обществено обсъждане, каза още Сачева.

Първите 17 хил. жени с втора пенсия ще се пенсионират през втората половина на 2021 г., като едва около 1800 от тях са преместили парите си в държавното обществено осигуряване. Около 200 хил. са родените от 1960 до 1964 г. жени, т.нар. първа кохорта, които все още имат партиди в частните фондове. Предварителни изчисления показват, че техните втори пенсии ще са много ниски и реално двете им пенсии ще са по-малки като сума, отколкото ако вземат само една от НОИ.

istock
istock


Много хора няма да имат пожизнена втора пенсия

Още от 1 януари минималната пенсия ще стане 300 лв., а максималната ще се вдигне до 1440 лв., отчете още Сачева. Всички ще се вдигнат от първи юли с 5% по швейцарското правило. Така средната пенсия ще стане 488,97 лв., като увеличението е с над 18%. Министерството на труда и социалната политика ще продължи да търси възможности за повишаване на доходите на възрастните хора, увери още Сачева.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg