Два месеца след обявяването на извънредно положение в България се наблюдава стабилизиране в негативната тенденция на публикувания брой обяви за работа, показва анализ на jobtiger.tv, един от водещите сайтове у нас.

Към дата 8 май 2020 г. броят на публикуваните обяви е с цели 53% по-нисък от този към същата дата през предходната година. Въпреки това се наблюдава лек ръст от 3% спрямо месец април 2020 г., в който спадът беше най-драстичен – цели 66% спрямо април 2019 г.

Подобна е тенденцията в световен мащаб, като България се нарежда сред челните позиции с най-голям общ спад в публикуваните обяви за работа спрямо предходната година.

Намалява броят на регистрираните безработни

Интересно наблюдение е, че за периода април-май 2020 г. се е увеличил броят на обявите в някои от най-силно засегнатите от пандемията сектори - хотелиерство и ресторантьорство. При тях ръстът е почти двоен – 90%. Строителството бележи ръст от 41%, а производството – 9%.

istock
istock

За същия период в областта на информационните технологии и здравеопазването се забелязва спад в публикуваните обяви съответно със 17% и 11%.

За други сектори като административни дейности, изкуство и култура и маркетинг броят на обявите спрямо миналия месец април остава непроменен.

Агенцията по заетостта с нови електронни услуги за работодателите

От сайта припомнят, че нормалната тенденция е през първото тримесечие на годината броят на публикуваните обяви за работа да расте.
Тази година, обаче, не е като останалите.

В първи месец след първите потвърдени случаи на коронавирус в България броят на публикуваните обяви за работа във водещите сайтове е спаднал средно с 39% (7 март – 7 април). 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg