Мярката 60/40 действа и показател за това е, че 72 000 души са запазили своите работни места.

За един месец общият брой на регистрираните безработни е около 80 000. За същия период обаче близо 15 000 души са успели да започнат работа. Това заяви пред NOVA социалният министър Деница Сачева.

„60/40 функционира общо 13 работни дни. За това време 72 000 души са успели да запазят своята работа. Тоест 80 000 загубиха, а 72 000 запазиха. 60/40 действа за онези работодатели, които искат да задържат своите хора и именно те се възползват най-много”, допълни тя.

Колко ще получат свободните артисти заради кризата

Според нея упреците, че парите се дават за това хората да си стоят вкъщи, са неоснователни.

„Едно от условията е служителите да бъдат на непълен работен ден. То се установява заради недостатъчните възможности за работа, но и защото част от бизнеса е спрял със заповед на държавен орган”, допълни социалният министър.

istock
istock

Сачева поясни, че държавата компенсира едно неблагополучие, което не е по вина нито на работодателите, нито на работниците.

„Затова изплащаме 60% от възнаграждението плюс осигуровките. Работодателят трябва да плати само онази част, за която служителят наистина работи”, обясни тя.

За пръв път спад на регистрираните безработни у нас

Социалният министър заяви, че се изготвя допълнителна мярка в размер на около 150 млн. лева за покриване на 40% от минималната работна заплата и осигуровките към нея за секторите, които са най-засегнати от кризата.

Министерството дава възможност и на работещите родители, които са в неплатен отпуск, да получат еднократно 375 лв.

„Това е помощ, от която сега могат да се възползват предимно работещи хора. Без значение какви доходи имат или са имали преди това. Условието е доста високо, защото подоходният критерии е до 610 лв. на член от семейството”, разясни Сачева.

istock
istock

Социалният министър коментира и притесненията на опозицията, че в страната не са предприети мерки.

Отварят нови офиси за регистрация на безработни

„Смятам, че сме се погрижили за онова, което е най-важно. На първо място за живота и здравето. На второ – за храната на най-бедните, които се нуждаят от грижа. Обхванали сме възрастните и хората с увреждания. Не на последно място се грижим и за работата, и доходите”, категорична беше Сачева.

„Осигуряваме всичко, което се изисква от нас със значителен финансов ресурс и денонощна работа на колегите на терени, за да преодолеем първия момент на най-тежката криза”, допълни тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg