За свободните артисти ще има по една минимална работна заплата заедно с осигуровките, докато трае извънредното положение.

Това съобщи министърът на културата Боил Банов, който даде брифинг в Министерски съвет. Той уточни, че това не е социална помощ.

"Разработваме механизми за след извънредното положение, за да се даде възможност на много проекти, които да минат през Национален фонд "Култура, да се осъществят", каза още той.

"Ще продължим сроковете на проектите във времето, за да може да има стабилност на екипите, които участват в тях.

Очакваме около 1200 души да бъдат подкрепени, каза от своя страна социалният министър Деница Сачева. "Около 2,7 млн. ще ни струва това, като с колегите от Фонд "Култура" ще създадем документацията", каза още тя.

БГНЕС
БГНЕС

1553 заявления са подадени по програмата 60/40, част от които са от творческия сектор, добави тя.

Как може да подкрепим българските фирми в кризата

"По отношение на безработицата имаме по-нисък брой регистрирани - 4670. Съвсем скоро ще стане месец, откакто сме в извънредното положение, но вече по схемата 60/40 имаме 22015 души, които няма да изгубят работата си", уточни Сачева.

До този момент 72 000 са новорегистрираните безработни от началото на извънредното положение, но 11 033 души са намерили работа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg