Пазарът на труда у нас продължава да бъде силно дефицитен и това няма да се промени през следващите 5-10, а може и повече години, каза в Бургас председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Дефицитът може да се преодолее, ако успеем да осъществим Програмата за масирано завръщане и заселване на българи у нас от чужбина.

За тази програма се говори от много време. В нея бяхме заложили завръщането на 50 000 български семейства, които работят извън страната ни, коментира Димитров. Той посочи, че България е на трето място в света по негативна демография и възстановяването й ще отнеме десетилетия, за да може страната да се върне към едно приемливо ниво на производство.

Работата от разстояние крие риск

Ако този проблем не влезе във фокуса на политиците, ние няма да имаме работници и няма да има и шанс да ги имаме. Опитът да се внесат работници у нас показа редица проблеми. Оказа се, че вносът е нерентабилен, висококвалифицирани работници няма, качеството, което внасяме, не е достатъчно добро за да гарантира услугата или бизнеса, добави Димитров. Той посочи, че вносът на работна ръка може да е само временно решение, но ако държавата не успее да си върне българите от чужбина, проблемът е голям.

istock
istock

Пазарът на труда трябва да предлага необходимите условия на работа - не само като комфорт, безопасност и здравеопазване, но и като заплащане. И тук стигаме до дилемата - как да вдигнем добавената стойност, така че да можем да плащаме по-високи заплати. Решението е технологични нови инициативи, за които вече има европейски пари.

Масово работят без договор в строителството

Трябва да се въведат секторните фондове за квалифициране и преквалифициране на персонала, които се прилагат много успешно в Германия, Австрия, Швейцария, Белгия и в цялата Скандинавия. Т.е. говорим за финансов механизъм, който се изгражда на секторно ниво, подкрепя се от държавата и се управлява от бизнеса в даден сектор. Имаме такива ресурси. Те са предвидени в оперативната програма "Човешки ресурси" /2021-2027/, добави председателят на КНСБ.

Той подчерта, че България няма алтернатива и шанс да върви напред, да запази българите, камо ли да върне тези, които са в чужбина, ако не се стигне до едни приемливи нива на доходи съобразно средноевропейските.

В Бургас председателят на КНСБ участва в бизнесфорума "Добрите практики между синдикатите и бизнеса", който се състоя в административната сграда на Индустриалния и логистичен парк.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg