Над 73% от служителите у нас споделят, че са били дискриминирани в процеса по подбор или на работното място.

Най-широко разпространената причина за дискриминация е възрастта (46%) – това се потвърждава и от последните данни на Евробарометър, следвана от полът и половата идентичност (33%) и семейния статус (19%).

Данните са от анонимно проучване, проведено в продължение на 5 месеца от nPloy сред над 900 служители и 150 HR специалисти в България, обясни пред БНР-Радио София един от създателите на платформата Константин Цонев.

„Място на работа“ и „работно място“ при работа от разстояние

По думите му, по-възрастните по-трудно си намират работа в сравнение с младите хора без опит.

Приблизително 59% от служителите и 30% от специалистите по човешки ресурси са били свидетели на неуместни или сексуални намеци, насочени към колега, като в 44% от случаите са били отправени към жена. Повечето от тези случаи остават недокладвани.

istock
istock

Според българското законодателство при фирми с над 50 служители вече трябва да има и квота за хора с физически или интелектуални затруднения. Около 51% от HR специалистите и 60% от служителите обаче твърдят, че това не се спазва.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg