Жените ще трябва да чакат повече от два века и половина, за да се изравнят с мъжете на работното място, съобщава АФП.

Според доклад, публикуван от Световния икономически форум (WEF), неравенството между половете се увеличава в редица сфери.

Въпреки че жените съкращават изоставането в области като политиката, здравеопазването и образованието, неравенството на работното място няма да изчезна поне до 2276 години, пише в доклада на WEF.

Организацията, която събира световния икономически елит на форума в Давос всяка година изчислява, че неравенството се е увеличило спрямо показателите от 2018 г, когато до изчезването му са оставали 202 години.

Работещите жени остаряват по-бързо от безработните такива

Базираната в Женева организация следи неравенството между мъжете и жените на работното място в 153 страни по света в 4 основни сфери - образование, здравеопазване, възможности за икономическа дейност и политическо овластяване.

В най-добро състояние е образованието, където разликите между условията за мъже и жени са спаднали значително и жените се рават на 96 процента от това, което имат мъжете. В тази сфера неравенството може напълно да изчезне само след 12 години.

Шефките у нас са двойно повече спрямо другите европейски държави

istock
istock

Но общата картина в света остава необнадеждаваща. Около 55 процента от жените в трудоспособна възраст са на пазара на труда. При мъжете процентът е 78.

Разликата в заплащането се свива в държавите, които членуват в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, но в същото време се увеличава в развиващите се страни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg