Протестиращи се събраха пред сградата на бившия Партиен дом в центъра на столицата, за да изразят недоволството си от одобрените на първо четене промени в Кодекса на труда.

Според организаторите от Национален синдикат „Защита“ измененията са в ущърб на трудещите се в България, защото с тях на практика се дава възможност за драстично увеличение на работното време и извънредния труд.

Текстовете предвиждат, че при подписан браншови колективен трудов договор и когато синдикатите са се съгласили, извънредният труд може да е до 300 часа на година.

Допустимият иззвънреден труд скача двойно

„Те искат да направят така, че ние да работим всеки ден по 24 часа, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината. Това е абсолютна експлоатация, която в момента управляващи и опозиция заедно в парламента се опитват да докарат на трудещите се. Ние единствено изразяваме днес нашето негодувание“, смята Красимир Митов, председател на синдиката.

istock
istock

Той призова депутатите „да проявят разум“ и да не приемат на второ четене увеличаване на допустимия от закона извънреден труд, увеличаване на периода за сумирано изчисляване на работното време, както и „задължителни присъединителни вноски за точно определени казионни синдикални организации“, които подкрепят правителството.

„В момента ни заблуждават с един бюджет, който бил антикризисен. Абсолютна глупост – раздават се пари на калпак на бъдещи гласоподаватели. Тези хора нямат никаква информация, че в момента индустрията работи трудно, има големи съкращения, намаляване в заплатите, а те без никакъв повод вдигат заплатите в 28 агенции. Като изключим РЗИ, за всички останали е срам и позор това, което правят. Дали в момента болните отиват в болниците да се лекуват или отиват в Инспекция по труда? Ние сме „за“ увеличаване на заплатите, но това прахосване ще върне България в 1996-1997 г.“, каза още Митов.

КНСБ иска данъчни реформи, ръст на доходите и запазване на заетостта

Той припомни, че Национален синдикат „Защита“ участва и в антиправителствените протести, настояващи за оставка на кабинета.

Митов твърди, че оглавяваният от него синдикат представлява 20 хиляди работещи, от всички икономически сектори.

На днешният протест бе заявено, ще исканията на полицаите и пожарникарите да получат 30 процента увеличение на заплатите е справедливо и то се подкрепя. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg