Пандемията e създала десетки нови милиардери, стоящи зад ваксините за Covid-19, пише американското списание „Форбс“.

То публикува списък с 50 души - изпълнителни директори на фармацевтични компании и инвеститори в този сектор, чието богатство е нараснало значително покрай Covid кризата и през 2020 г. те са станали милиардери.
 
На първо място, става дума за предприятия, занимаващи се с „разработването на ваксини, лекарства и медицинско оборудване“.
 
Най-изявените сред тях са учените зад двете най-успешни ваксини срещу коронавирус - на американската компания „Пфайзер“ и германската „Бионтех“ и другата - на американската „Модерна“, пише „Форбс“.
 
Според изданието състоянието на главния изпълнителен директор и съосновател на „Бионтех“ - германецът от турски произход Угур Шахин, се оценява на 4,2 милиарда долара.
 
Французинът Стефан Бансел, оглавяващ „Модерна“, разполага с 4,1 милиарда долара.

istock
istock

Състоянието на американските инвеститори Тимъти Спрингер и Робърт Лангър, които през 2010 г. са вложили съответно 5 и 1,5 милиона долара в развитието на „Модерна“ сега се оценява съответно на 2 и на 1,5 милиарда долара.

В Германия живеят 237 милиардери

Списъкът на новите милиардери включва и редица ръководители на компании и инвеститори от Китай, Италия, Индия, Канада , Швейцария, Хонконг и Дания.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg