Българската асоциация на заведенията прогнозира фалит на около 50% от бранша и настоява за спешна среща с отговорните институции за  определяне на незабавни, работещи икономически мерки.

От асоциацията изразяват загриженост от липсата на адекватни мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес в бранша.

От Асоциацията са разработили пакет от механизми за подпомагане на сектора и искат спешна среща с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов, на която да обсъдят приемливи възможности за реализиране на тези мерки.

Държавната помощ за заплати "не грее" ресторантьори

По данни на Асоциацията има случаи на фирми, които са дадени на публичен съдебен изпълнител за данъчни задължения, декларирани в средата на март. Това води до блокиране на сметки и допълнително засилване на кризата, смятат от Асоциацията.

istock
istock

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, като прогнозите сочат фалит на около 50% на фирмите, ангажирани там.

Дори след края на извънредното положение тези, които оцелеят, ще могат да работят с половината си капацитет, което за голяма част от тях означава загуба, защото последствията от кризата за този сектор ще бъдат овладени най-рано след година, прогнозират от Асоциацията.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg