Спрете да мислите за пенсионирането като за възраст, и погледнете на него като на финансово число. Няма закон, според който трябва да работите до навършване на 65 години. Това е мит, който все повече млади работещи хора се опитват да развенчаят. Тяхната мисия е да прокарат нов път към пенсионирането като част от движението FIRE (Financial Independence Retire Early).

Привържениците на FIRE вярват, че е възможно да се пенсионират на около 30-40 или максимум 50 години. Ако успявате да спестите поне половината от доходите си инвестициите ви се отдават, вие също можете да се присъедините към FIRE. Така ще можете да се (само)пенсионирате преждевременно и да живеете, теглейки разумни суми от натрупаните ви средства.

Все по-трудно се пенсионираме

Роден от най-продаваната книга през 1992 г. „Вашите пари или вашия живот“ от финансовите гурута Вики Робин и Джо Домингес, моделът FIRE въплъщава основната идея на книгата: хората трябва да оценяват всеки разход по отношение на броя на работни часове, необходими за да платят за него.

За да съберат възможно най-много пари за спестявания и инвестиции, кандидатите за ранно пенсиониране винаги се стремят да правят две основни неща: да поддържат разходите си изключително ниски и да намерят начини да повишат доходите си. Идеята е, че колкото по-високи са вашите приходи и по-ниски разходите, толкова по-бързо можете да достигнете необходимата финансова независимост.

istock
istock

FIRE обаче не означава да седите на тропически плаж или да играете голф през остатъка от живота си. Целта е да стигнете до момента, в който не е нужно да работите на пълен работен ден, ако не искате, нито пък да вършите работа, която не ви харесва. Можете да преминете към работа на непълно работно време, да започнете да печелите от свое хоби или просто да спрете да работите напълно – изборът е ваш.

Започнете да мечтаете и да планирате пенсиониране

Най-хубавото в движението FIRE е, че все повече млади служители започват да мислят за пенсиониране и се опитват да разберат нуждите си от пенсионни спестявания. Определете как искате да изглежда пенсионирането ви и започнете да си изготвяте план за бъдещето.

Как се правят сделки с ценни книжа на капиталовия пазар

Важно е да знаете, че, за да покрият разходите си за живот след пенсиониране в ранна възраст, привържениците на FIRE ограничават прекомерното потребление, за да се насладят на по-прост начин на живот. Това ограничение не е временно, а до живот.

istock
istock

Намерете начини да намалите разходите си

FIRE последователите отделят време да проследят къде отиват парите им и да спрат „течовете“. Те определят желанията и нуждите си и намаляват всички разходи, от които нямат особена полза. Човек си определя бюджет и се придържа към него. Спестените дребни суми се натрупват с времето.

Спестяването може да включва почивки на къси разстояния, поправка на развалени вещи, покупки „втора ръка“, отказ от автомобил и пътуване с колело или градски транспорт, ограничаване на разходите за нови дрехи всеки сезон, спиране на ненужни абонаменти и договори, драстично намаляване на посещенията на заведения и т.н.

Какво да правим с парите си при инфлация

С редовно следене на бюджета си, ще изясните всяко едно перо, което ви хаби допълнителни средства. Така ще прецените от кое действително се нуждаете и кое можете да „орежете“ в името на ранното пенсиониране.

Потърсете начини да увеличите доходите си

Няма начин да заобиколите тази стъпка. Ако искате да се пенсионирате наистина рано, трябва да проявите креативност в намирането на начини да печелите допълнително. Може би преследвате кариера, която ще ви донесе висока заплата. Или ви е нужна допълнителна квалификация за по-добра позиция. А може би имате странично занимание, което да развиете в малък бизнес през уикендите.

istock
istock

Опитайте да спестите достатъчно за закупуване на имот, който да давате под наем. Всеки допълнителен доход ще изиграе огромна роля, помагайки ви да се оттеглите от работния живот и да се насладите на ранно пенсиониране.

Личен финансов бюджет – планиране на приходи и разходи

Направете спестяването и инвестирането приоритет

Ако искате да се пенсионирате по-рано, трябва да пестите и да инвестирате. Няма „ако“, „и“ или „но“ за това. Ето защо хората във FIRE движенията са радикални, за да прехвърлят огромна част от доходите си към ранната си пенсия.

Вероятно да спестявате 50% (а още по-добре до 80%) от доходите си ви звучи твърде много в момента. Все пак трябва да започнете отнякъде, например като инвестирате 15% от приходите си в пенсионни спестявания. За целта трябва да изплатите всичките си дългове (ако имате такива) и да спестите достатъчно за 3-6 месеца разходи във фонд за спешни случаи.

Важно е да придобиете редовен навик да пестите и инвестирате всеки месец. Когато направите това, времето и сложните лихви ще работят за вас, а не срещу вас. Освен в спестовни сметки и недвижимо имущество, можете да инвестирате още в акции, активни и пасивни фондове, P2P кредити и дори криптовалута.

istock
istock

Следвайте правилото „4%“

Да определите от колко пари се нуждаете за неизвестен период от време не е лесна задача. Последователите на FIRE препоръчват да спестите поне 25 пъти текущите си годишни разходи, за да можете да разчитате на 4%-ното правило, когато се пенсионирате.

Как най-лесно мога да спестявам пари – няколко прости трика

Правилото „4%“ е разработено от Уилям Бенген през 1994 г. Приемайки средна възвръщаемост на инвестициите от 7% и инфлация от 3%, формулата предвижда младите пенсионери да имат достъп до около 4% от инвестиционния си портфейл годишно.

Разбира се, тази формула се базира на редица предположения, основани на историческите резултати на фондовия пазар от 1926 до 1992 г. Това, което е работило въз основа на миналата възвращаемост на пазара, обаче не е непременно гарантирано в бъдеще. Има дълги периоди от време, когато значителни спадове водят до средна годишна възвръщаемост доста под тази цифра и обратно.

За да мислите за ранно пенсиониране, трябва да имате високи доходи. Ако парите в момента ви стигат от заплата до заплата, все още е много рано да планирате FIRE. Това обаче не бива да ви обезкуражава, защото голяма част от богатите хора невинаги са имали високи и постоянни доходи. Всеки може да забогатее с достатъчно находчивост, просто отнема време.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg