БСП настоява да бъде оттеглена наредбата за системата "бонус-малус" и тя да бъде преработена, обявиха на брифинг в парламента от левицата.

В нея има сериозни пропуски, внесли сме и предложения за промяна в кодекса за застраховането - премията по "Гражданска отговорност" да се коригира само на база причинени щети, обясни Димитър Данчев.

По думите му, с предлаганите в момента текстове се повишава корупционният риск, а съдилищата ще бъдат затрупани с жалби за отлагане или избягване завишаването на застрахователната премия.

Вече не сменяме номерата на колата при продажба

Това е и допълнителна тежест за транспортните фирми, които имат и по-голям брой водачи, подчертаха от БСП.

За нас "бонус-малус" системата трябва да има поощряващ ефект за шофьорите, а не да бъде само инструмент за увеличаване на застрахователната премия, обобщи Данчев.

istock
istock

Той добави, че е неприемливо водачът да бъде наказван за едно и също нарушение няколко пъти - чрез глоба с фиш или акт, отнемане на точки и трети път - повишаване на премията по застраховката.

С Бонус-малус цената на Гражданската ще падне за 80% от шофьорите

Във връзка с гласуването на кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ и подкрепата на 27 депутати от левицата Георги Свиленски обясни, че като цяло БСП са против начина на избор на ръководител на антикорпуционния орган.

Но всеки депутат от групата, въпреки решението вчера, който има различно мнение, можеше да гласува както прецени, така е и по правилника на ПГ, подчерта той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg