Омбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов с искане да се предвиди допълнително време за обсъждане и съобразяване с направените в хода на общественото обсъждане до 19 декември становища, относно концепцията за системата „Бонус-малус“. 

Наредбата за определяне на размера на застраховката „Гражданска отговорност“ влиза в сила от 1 януари 2020 г., с изключение на няколко разпоредби, които ще се прилагат от  1 януари 2021 г. 

Омбудсманът посочва, че за обсъждане и евентуално приемане на постъпилите предложения остават само 12 дни, от които 7 са неработни.

Вече не сменяме номерата на колата при продажба

В становището доц. Ковачева излага съображенията си за засягане на правата на гражданите от така предложения втори по ред проект като смята, че се дава превес на интересите на застрахователите пред тези на собствениците и водачите на МПС. 

Омбудсманът изтъква, че проектът не предвижда ясно разграничение между собственика и водача на МПС при определяне размера на премията.

istock
istock

„Оказва се, че собственикът на МПС отговаря за нарушение, извършени от други лица, вписани като водачи в полицата на автомобила, като малус точките на другите водачи се отразяват върху размера на премията му, без самият той да е допуснал нарушение“, пише общественият защитник.

С Бонус-малус цената на Гражданската ще падне за 80% от шофьорите

Омбудсманът подчертава, че проектът допуска да се натрупват множество санкции за едно и също нарушение. 

Липсата на пропорционалност между санкционирането и поощрението на обствениците/водачите на МПС не кореспондира с обявените цели на проекта.

В рамките на предложената система увеличението за малус клас е много рязко и достига до 400%, а в същото време, изрядните водачи не са стимулирани в достатъчна степен, е друг мотив.

Цената на Гражданската отговорност у нас е от най-ниските в Европа


istock
istock

По повод днешния Международен ден за правата на човека от 10 ч. омбудсманът Диана Ковачева организира Ден на отворените врати в институцията на ул. „Георг Вашингтон“ № 22 в столицата.

Отбелязването на деня по цял свят тази година преминава под егидата на ролята на младите хора за защита на човешките права и затова гости на Ковачева ще бъдат студенти по право от 4 български университета, които ще се запознаят на място с работата на обществения посредник. 

Инициативата на омбудсмана ще открие председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, а видеообръщение към младите хора ще отправи Н. Пр. Херо Мустафа - посланик на САЩ у нас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg