Продължава постоянният растеж на масовото инвестиране в застраховка „Живот“, която няма спестовен характер и най-често е гаранция за банкови кредити на застрахованите физически лица в Република Северна Македония, предаде за БТА агенция МИА.

Както съобщава Агенцията за застрахователен надзор (АЗН), за първите девет месеца от миналата година в застраховка със спестовен характер гражданите са вложили 13,4 милиона евро, а в застраховка „Живот“ – 6,7 милиона евро. В заключение, в третото тримесечие на годината общият актив на петте дружества за застраховка „Живот“ възлиза на 180 милиона евро, които са вложени в капитали.

Българи пазаруват евтини лекарства в Македония

Общо 297 559 граждани на Северна Македония са сключили застраховка „Живот“ до края на септември 2022 година. В застраховка „Живот“ за този период са вложени 1,56 милиарда македонски денара (25,4 милиона евро), сочат данните, които петте компании за застраховка „Живот“ са представили на АЗН.

Броят на застрахованите, които имат застраховка „Живот“, в третото тримесечие на 2022 година се е повишил с почти 55 000, съответно с 22,5 процента за период от една година.

istock
istock

Официалните данни на компаниите, предлагащи застраховка „Живот“, сочат, че най-голям растеж на продажбите има застрахователният продукт, известен и като рискова застраховка „Живот“.

Застраховка „Живот“ в края на септември 2022 г. са имали над 237 000 лица, което е с 52 процента повече в сравнение със същия период на предишната година. Причината за растежа на продажбите на застраховката „Живот“ е това, че този продукт се свързва с банковите кредити, които имат застрахованите.

Хотелите край Охридското езеро с по-високи цени по празниците

От всички договори за застраховка „Живот“, над 48 300 са със спестовен характер. Този продукт дава възможност на застрахования, след изтичане на договора за застраховка, да получи вложените средства с лихва. Продажбата на този застрахователен продукт отчита лек спад от 4 процента в сравнение с предишната година. Общо за този период в този вид застраховка гражданите са вложили 828,1 милиона денара (13,3 милиона евро).

Най-новият застрахователен продукт от палитрата на застраховките „Живот“ на пазара в Северна Македония е застраховката, свързана с инвестиционен фонд. За първите девет месеца от миналата година 11 800 граждани са вложили 318,8 милиона денара (5,2 милиона евро) в този продукт.

istock
istock

В този период в продажбата на застраховка „Живот“ участват пет застрахователни компании. „Кроация осигуряване“ участва с 31 процента, „Граве“ – с 22 процента, „Уинър лайф“ – с 18 процента, „Триглав осигуряване – живот“ – със 17 процента и „Уника Лайф“ – с 12 процента.

Компаниите, предлагащи застраховка „Живот“ в Северна Македония, са изплатили общо 484,8 милиона денара (7,9 милиона евро) на застрахованите в първите девет месеца от 2022 година.

Петте застрахователни дружества, предлагащи застраховка „Живот“, имат голямо влияние върху поддържането на финансовата стабилност на застрахователния пазар. Общият актив на тези компании в края на третото тримесечие на миналата година възлиза на 11 милиарда денара (179,6 милиона евро), което представлява 36 процента от общия актив на всички 16 застрахователни компании, действащи в Македония.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg