За възможни измами по застраховки „Гражданска отговорност“ предупреждават от  Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Това ще се случи, ако бъдат приети промени в Кодекса за застраховането, които предвиждат бюрото да плаща безусловно  претенции по застраховка „Зелена карта“, възникнали в чужбина. Това се посочва в становище на бюрото по законопроекта.

„Плащането безусловно на претенции, които не са окомплектовани с необходимите документи, съгласно изискванията на вътрешните правила на Съвета на бюрата, е неприемливо и в нарушение на редица фундаментални правни принципи. То противоречи и на самите регулации на системата „Зелена карта“.

Освен че предвиждат задължение на искащата плащане страна да предоставя всяка поискана от нея подкрепяща документация, в т.ч. доказателство за плащане на обезщетение на увреденото лице, регулациите на системата „Зелена карта“ предвиждат и редица основания за отхвърляне/отказ на искането за гаранция.

Предвижданото безусловно задължение за плащане от страна на НББАЗ е в разрез с тези изисквания“, се казва в становището.

Освен това, вменяването на такова задължение би отворило широко вратите на измамите по застраховки „Гражданска отговорност” на автомобилистите и би довело до завишаване на премиите по този тип застраховки, категорични са експертите.

Променят правилата за плащане на щети при застраховка „Зелена карта“

Според тях възможности за регресни права спрямо неоснователно обогатили се лица в резултат на извършените гаранционни плащания, всъщност не представляват реалистична опция. Причината е, че трябва да се ангажират огромни човешки и финансови ресурси за упражняване на такива права в чужбина, било поради трудното откриване на въпросните лица и/или тяхна неплатежоспособност.

istock
istock

Парадоксално е контролът върху извършена незаконна финансова дейност да се прехвърля в края на гаранционната верига, вместо в нейното начало, където се взема решението за изплащане на обезщетение по предявена застрахователна претенция и където следва да се носи отговорността за това решение, посочват от бюрото. И допълват, че всичко това ще доведе до влошаване на финансовото състояние на бюрото, което така или иначе е под достатъчен натиск от плащанията, извършвани за сметка на ЗК „Олимпик“ – клон България (в несъстоятелност).

Вносителите от финансовото министерство уточняват, че думата „безусловно“ ще бъде заличена от законопроекта, но основният принцип на функциониране на системата „Зелена карта“ е „първо плащаш, после оспорваш“.

Законопроектът за промени в Кодекса за застраховането вече е внесен в Народното събрание.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg