Със 120 гласа "за", 44 "против" и 10 въздържали се депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за застраховането.

В мотивите на вносителя Министерство на финансите е записано, че целта е да се отстранят слабостите в процеса на обработка на претенциите по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" в рамките на системата "Зелена карта".

Посочено е още, че приемането на промените е едно от условията за приемането на страната в еврозоната.

Застрахователи: „Гражданска отговорност“ може да поскъпне доста

От БСП, "Възраждане" и "Български възход" обаче оспориха, че такова изискване е отправено към страната ни, защото е дискриминационно и не съществува в другите европейски държави.

Румен Гечев изтъкна още, че промените ще задължат българските застрахователи автоматично и безусловно да правят преводи по претенции за ПТП на коли, движещи се извън страната, а това представлява риск за финансовата сигурност на България. 

istock
istock

"Проблемът е, че през последните години, по данни на нашите застрахователни дружества, са осъществени поредица, десетки измами, които незаконно, неправомерно ограбват всъщност българските застрахователни дружества с това, че ги принуждават да извършват плащания на събития, които са на хартия. Затова и мошениците от други страни насочват вниманието си към България, тъй като им се струва, че тук нашите застрахователни компании са защитени най-малко, поради което те ще бъдат принудени да извършват плащания за сметка на нашата застрахователна система."

Прекратява ли се „Гражданска отговорност” при продажба на колата

Климент Шопов от Възраждане прогнозира драстично повишаване на застраховката "Гражданска отговорност", което ще има съответните последствия.

"Превозните разходи на всяка една стока ще поскъпнат и това ще доведе до поскъпване на всеки един продукт в нашата държава."

В отговор зам.-министърът на финансите Людмила Петкова заяви, че неспазването на европейските правила крие рискове.

istock
istock

"И като не ги спазва, България ще бъде изключена от системата на Съвета на Бюрата и това ще бъде действително проблем за българските граждани, защото няма да се признават застраховки "Гражданска отговорност".

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов увери, че преди второ четене ще бъдат направени промени.

"Гарантирам на българските граждани, че няма да има решение, което да е в ущърб на българските застраховани лица и което да доведе до повишаване на "Гражданска отговорност" за българските граждани по непазарен принцип.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg