"Голяма част от застраховките, които се сключват в България, са задължителните застраховки. Основно такава е "Гражданската отговорност“. Това заяви в интервю за програма "Хоризонт" икономистът Петя Георгиева от Института за пазарна икономика (ИПИ):
 

"Тук-там има застраховки на имоти, когато те са ипотекирани и банката изисква някакво застраховане. Банката знае, че има сериозен риск да се случи нещо на имота чрез неговия собственик и по този начин да не успее да си получи ипотеката обратно. Банката може да си върне имота, но той има вероятност да бъде увреден, което за банката е сериозен риск, така че тя поема задължението имотът или собственикът да бъдат застраховани".

Кои са предизвикателствата пред застрахователния бранш

"Държавата играе ролята на една лоша мащеха", добави още Георгиева:

"Всъщност идеята на държавата е не да помага на хората изцяло да възстановят своите щети, а идеята е държавата да се намеси дотолкова доколкото може да осигури първоначална защита на тези хора, както и да осигури някаква форма на превенция".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg