Жителите на Бургас, Кърджали, Смолян, Хасково, Стара Загора, Ямбол и София-област плащат най-ниските цени за задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Това показват данни на от проучване, осъществено от 24ins.bg - онлайн платформа за застраховки на лицензирания застрахователен брокер "Брокер Инс". Средната цена в тези области за март е била около 302 лева.

Застрахователите разделят страната на няколко зони в зависимост регистрацията на автомобила.

В Зона 1 е София-град;
В Зона 2 влизат Варна и Пловдив;
В Зона 3 са Добрич, Благоевград, Перник, Видин, Кюстендил, Монтана, Враца и Силистра;
В Зона 4 - Бургас, Кърджали, Смолян, Хасково, Стара Загора, Ямбол, София-област;
В Зона 5 влизат – Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Разград, Сливен, Търговище, Шумен, Русе.


Най-скъпо полицата през март излиза в областите Добрич, Благоевград, Перник, Видин, Кюстендил, Монтана, Враца и Силистра, а след тях се нарежда София.

24ins
24ins

Гражданите, регистрирали автомобилите си там, са плащали през третия месец средно 345,26 лева, а в столицата – 342 лева.

В Зона 2 собствениците на автомобили са платили средно 328,32 лева за задължителната полица.

Още един застраховател фалира

В изследването са включени цените за месеците януари, февруари и март на застрахователните дружества "Армеец", "Алианц", "Бул Инс", "Булстрад", "Групама", "Дженерали", "ДЗИ", "Евроинс", "Лев Инс", "Уника" и ОЗК.

Цената на застраховката се определя от застрахователните компании и зависи от редица фактори.

Най-важните от тях, които влияят на формирането ѝ, са наличие на ПТП с автомобила през последните 3 години, регистрационен номер, населено място на регистрация на автомобила, възраст на собственика, обем и мощност на двигателя и година на производство на колата.

24ins
24ins

Според данни на МВР за отминалата година, общият брой на всички МПС-та в България е 3,75 милиона, с почти 90 000 повече от 2018 г. А броят на новорегистрираните автомобили през 2019 г. запазва нивото си от последните години - приблизително 302 000.

Общо леките коли са се увеличили с 57 000 през 2019 г., като дизеловите автомобили са малко повече от бензиновите (1.31 млн. бензинови спрямо 1.29 млн. дизелови). Делът на старите коли (над 20 години) през 2019 г. е достигнал 41% спрямо 38% предишната година.

Според обема на двигателя, цената за застраховката ГО (за физически и юридически лица) е най-висока за мощност на автомобила над 2 500 см3. Средните цени за месеците януари, февруари и март са съответно – 426,31 лв., 420,29 лв. и 419,83 лв.

24ins
24ins

Според данните на платформата най-евтината гражданска отговорност може да излезе около 208 лева. Става въпрос за полица, подписана от собственик над 45 години, който е регистрирал автомобила си в Зона 4 или 5. Условие тук е и обемът на двигателя на МСП-то да бъде до 1 300 кубични сантиметра.

На другия полюс - най-скъпата полица би излязла около 920 лева. Става въпрос за собственик до 25 години, който иска да регистрира автомобил с мощност на двигателя над 2 500 кубични сантиметра в София.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg