До чувствително повишение на вноските по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, стойността на която може да достигне многократно над настоящата, предвиждат промени в Кодекса за застраховането. Застрахователните дружества ще са принудени да увеличат цените, за да се компенсират рисковете от измами и източване на националното бюро „Зелена карта” и в крайна сметка ще бъде за сметка на българските граждани.

Това предупреждават от Европейския транспортен клъстер. Предложението на Министерство на финансите за изменения в Кодекса на застраховането предвижда налагането на безусловно плащане от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи без изискване за доказателствена насрещна документация. Този законопроект излага на съществен риск българските застрахователи, предупреждават от организацията.

Според тях Министерството на финансите е подвело със своите твърдения експертите – представители на бранша, заинтересовани страни и депутати, по време свиканата работна група към Комисията по икономическа политика и иновации на 21 декември 2022 г.
Твърденията им, че сега действащият нормативен акт е пречка за присъединяването на България към ERM II и еврозоната са напълно несъстоятелни. Твърденията им за съгласие на бранша с предложените от нея текстове категорично не съответстват на истината, посочват от Европейския транспортен клъстер.

Приеха промени, които могат да оскъпят „Гражданска отговорност“ на автомобилите

„Аз лично присъствах на работната група в КИПИ на 26.01. където  финансовият министър пред браншови организации, НПО-та, КФН, представител на ЕК и редица народни представители излъга, че има потвърждение от ЕК  за нужда от законодателни промени относно присъединяването на България към еврозоната“, обясни Йоана Лалова от клъстера.

istock
istock

Тя посочва, че решение на Европейския съд № C587/15 изрично посочва, че няма как нормите на частно-правна организация, каквато представлява Съветът на бюрата „Зелена карта”, да бъдат имплементирани в национално или европейско законодателство. Аргументацията, че легитимна европейска институция настоява за промените не отговаря на истината.

„Изложеното по-горе задълбочава съмнението, че министър Велкова прокарва текстове, които да защитават частни интереси извън територията на Република България. Това е форма на явен лобизъм и наподобява скандала в Европейския парламент с лобито в полза на Катар от декември миналата година“, допълват от клъстера и настояват за оставката на финансовия министър Росица Велкова.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg