Цените на застраховка „Гражданска отговорност“ ще се скочат рязко, обявиха на пресконференция от застрахователния бранш у нас. Както pariteni.bg вече писа причината е промяна в Кодекса за застраховането, която Министерство на финансите предлага и която предвижда Националното бюро на българските застрахователи да бъде задължено да изплаща всяка отправена към него претенция.

Текстовете противоречат на международните регулации, застрашават финансовата стабилност на застрахователния пазар, могат да доведат до измами в особено големи размери, а и до рязко покачване на цената на застраховка „Гражданска отговорност“, категорични са от бранша и призоваха за отхвърляне на текстовете или за тяхното изменение и прецизиране.

„Когато започнем да плащаме всички щети, дори и тези, за които няма документи, и се изчерпят парите, ще трябва да се обърнем към българските застрахователни компании и те ще осигурят средствата, защото бюрото трябва да разполага с такива. Но тези пари трябва да бъдат компенсирани отнякъде и това ще са премиите по застраховка „Гражданска отговорност“ и съответно от увеличаване на цената й за българските потребители“ , обясни Борислав Богоев, председател на бюро „Зелена карта”.

По думите му законопроектът е бил внесен по бързата писта, одобрен още на 12 декември от Министерски съвет, а утре вече ще се гледа в икономическата комисия в парламента. „Пистата беше толкова бърза, че щеше да мине покрай  Националното бюро на българските автомобилни застрахователи без да разберем“, подчерта Богоев. „Защо българите се правим на по-големи католици от папата, като имаме прекрасно законодателство, а сами си създаваме проблеми“, попита той.    

От бранша са категорични, че подобна промяна, позволяваща безусловно плащане на претенции по „Гражданска отговорност“ за инциденти в чужбина, ще доведе до бум на застрахователните измами, които и сега не са малко. Най-често такива стават в Италия и то в Южна Италия, където застраховката „Гражданска отговорност“ е 1000 евро, посочи Стефан Софиянски, генерален секретар на Национално бюро на българските автомобилни застрахователи. „Ако започнем да изплащаме безусловно всяка застраховка на тяхна територия, то българските застрахователи ще фалираме. Другият вариант е  и при нас застраховката да стане 1000 евро, но кой ще може да си позволи подобни цени“, категоричен беше Софиянски.

Той даде за пример част от схемите, които се ползват, за да се източват българските застрахователи. “Може да има измама относно несъществуващи пътни транспортни произшествия, чуждият гражданин може да не е бил изобщо в България, пострадалото лице може никога да не е пострадал, както и сме наблюдавали. Най-фрапиращите случаи са за претендирана смърт при човек, който изобщо не се е раждал, тоест - с несъществуващо ЕГН“, обясни част от схемите Стефан Софиянски. Богоев допълни, че дори при инцидент на паркинг в Италия винаги има четирима души, пострадали в колата, които са с тежки физически и психически наранявания. Ако се приеме поправката, за всички тези претенции, бюрото ще плаща, допълни той.

istock
istock

“Когато настъпи едно застрахователно събитие, то винаги е подкрепено с документация. Нормално е всеки застраховател, който носи риска, да поиска да се запознае с тези документи, и вече след това да пристъпи към плащане. За съжаление, през годините съществуват недобри практики, при които се ползват фалшиви протоколи за инциденти, фалшиви медицински, въобще фалшиви събития", заяви и Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Предупреждават за измами с „Гражданска отговорност“

Именно, за да се предотврати изопачаването и опорочаването на смисъла на „Зелена карта”, актуализираните специални правила на Съвета на бюрата целят да се гарантира обезщетяването на пострадалите лица, както и проследяването на пътя на парите, съгласно изискванията на действащото европейско законодателство.

Съветът на бюрата уреди изрично кога и как може да се усвои банковата гаранция като добави още три изисквания към представяните документи за валидност на претенцията, а именно: 1. банково извлечение за плащане на увреденото лице като единствено валидно и неоспоримо доказателство за заплащане на щетата; 2. всички претендирани обезщетения, по които не са представени доказателствени документи, ще бъдат изключени от усвояването на гаранцията; 3. изключени са всички претенции, по които има надлежно заведени съдебни производства, обясниха от бранша. 
Точно обратното предвижда промяната в предложения законопроект като предложението е в разрез и с принципите на европейското право за проследимост и обоснованост на всички плащания.

С това на практика се лишават от права българското национално бюро, българските застрахователи и се засягат три милиона български граждани, ползватели на задължителната застраховка гражданска отговорност, допълни Стефан Софиянски.

istock
istock

Против законопроекта са и от Асоциацията на българските застрахователи. Според Нина Колчакова, главен секретар на асоциацията,  няма никакви мотиви, за да се направи тази промяна в Кодекса за застраховането. „Тя ще постави българските застрахователи в неравностойно положение с техните партньори. В мотивите към законопроекта пише, че се прави, за да отговорим на изискванията за влизане в еврозоната, но аз никъде не съм видяла такова изискване от ЕК. Тази мярка ще бъде фатална за бизнеса”, аргументира се тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg