Комисията за финансов надзор оставя без промяна размера на вноските за Гаранционния фонд който управлява фондове по задължителните застраховки за автомобилите, съобщиха от Комисията.

Гаранционният фонд управлява два фонда - Фонд за незастраховани МПС и Обезпечителен фонд.

Фондът за незастраховани МПС изплаща обезщетения при щети от неидентифицирано МПС или ако водачът е без застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите", а Обезпечителният фонд изплаща щети на лицата при застраховател в несъстоятелност.

Застраховаме все по-често дома си

По предложение на Съвета на Гаранционния фонд вноската на застрахователите за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" остава 10.50 лв. за всяко застраховано МПС.

istock
istock

Размерът на вноската на задължителна застраховка "Злополука" на пътниците в средствата за обществен превоз също не се променя и остава 0.15 лв. за всяко място, без мястото на водача в превозните средства.

Вноската към Обезпечителния фонд също остава в размер на 2.50 лв. за всяко застраховано МПС по "Гражданска отговорност на автомобилистите".

Общо вноската към Гаранционния фонд на всяка едно застраховано по МПС по "Гражданска отговорност на автомобилистите" остава 13.00 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg