За последните 7 дни излекуваните случаи от Covid-19 са 16 872, общо за последните 4 дни са 11 405.

Тези числа правят изключително добро впечатление, защото са надеждата, която ни е необходима в тази битка, която продължава да оказва натиск върху здравната система и продължава да ни притиска. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

За последното денонощие новите случаи са 3328.

Отпуснаха милиони за нова линия за БЦЖ ваксина

По отношение на медиците случаите от началото са 7445, активните случаи към момента 3590, от които на домашно лечение са 3362, в лечебни заведения са 228, в интензивни структури са 27.

По отношение на процента на заетост на болничните легла в страната - леглата за пациенти с неусложнени форми на Covid са заети на 52%. Заетостта на интензивните легла е 42 на сто.

istock
istock

Висок е процентът на заетост на леглата в Ямбол – 98%, Шумен – 85% (но намалява), Бургас, Благоевград, Варна, В. Търново, Сливен, Разград.

От своя страна проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб коментира, че клиничната ситуация в Европа е доста сложна.

Как ще става ваксинирането срещу коронавирус

„В момента в нашата страна 14-дневната заболеваемост е 554 на 100 000 души население. България е нарежда на 9-о място сред държавите от ЕС и Европейското икономическо пространство. По този показател България е на 3-то място на Балканския полуостров. По отношение на 14-дневната смъртност България е с показател 27,5 на 100 000 население – на 2-ро място в ЕС и Европейското икономическо пространство. Но хубавото в цялата работа е, че в момента в нашата страна се бележи през последните 10 дни слаба, крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите, което в никаква степен не бива да намали нашата бдителност и да направи така, че нещата да тръгнат в обратна посока“, отбеляза проф. Кантарджиев. 

Не се готвим да отворим детските градини, имаме нужда от цялата информация до края на тази седмица, за да вземем това решение, но досега данните не ни водят в тази посока, каза още министър Ангелов.

istock
istock

До неделя ще се проследят и когато имаме достатъчно данни, които да ни мотивират, ще го вземем или няма да го вземем, допълни той.

Фандъкова: Готови сме да отворим градините и яслите на 14 декември

Много е крехка кривата на намаляване на заболеваемостта, че е много рано да правим каквито и да било изводи за постигане на успех. Остават ни 10 дни до 21 декември, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорим при въвеждането на мерките, каза още Ангелов.

Той съобщи, че екип на министерството работи заедно с представители на фирмите-производители на ваксини, за да предоставят информация за тях, а целта е да се направи мащабна информационна кампания за запознаване на българските граждани с ползите от ваксинацията.

istock
istock

Присъединяването на страната ни към споразумението между Европейската комисия и производителите на ваксините гарантира достъп до договорените количества, които общо са близо 2 милиарда и за България има гаранция, че ще получи заявените, каза на брифинга директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му до този момент няма информация за забавяне на доставките, но те са свързани с издаването на разрешенията за употреба.

Ангелов: Рано е да говорим за отваряне на всичко

Създаването на ваксините за този вирус не е започнало през март тази година, подчерта Костадин Ангелов и припомни за подобна вирусна инфекция през 2003 г.

Сегашният вирус може да се каже, че е втора версия на вируса от 2003 г. и фирмите работят по създаването на ваксина, която да го атакува, допълни той. По думите му твърденията, че ваксините са създадени много бързо и крият рискове за живота и здравето на хората, са неверни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg