Над милион и петстотин хиляди лева оборот регистрираха за два уикенда заведенията по Черноморието, подложени на открито данъчно наблюдение, информират от Националната агенция по приходите.

Варненска дискотека е започнала да отчита 14 пъти по-големи приходи във времето, когато е проверявана, съобщи изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, който лично ръководи акцията в морската столица.

Общите приходи на четирите най-известни заведения в Слънчев бряг за петък и събота надхвърлиха 230 000 лева. Развлекателно заведение в Лозенец не е отчело нито един лев приходи за целия месец юли, констатирали инспекторите.

От НАП припомнят, че стотици инспектори, включително командировани от вътрешността на страната следиха за укрити обороти и данъчни нарушения в хотели, ресторанти, дискотеки и други търговски обекти.

Целта на данъчните бе да извадят “на светло” максимална част от оборотите, които досега търговците са укривали.

От НАП съобщават, че откритото наблюдение на обекти в Слънчев бряг ще продължи до края на активния туристически сезон, като на фирмите, за които е констатирано, че укриват голяма част от оборота си ще бъдат възложени ревизии за последните 5 години.

Според инспекторите на НАП данните, събрани от наблюдението ще са достатъчни, за да се изчисли по аналогия действителния оборот на заведенията за последните години и те да бъдат обложени с укрития данък заедно с лихвите за всички недекларирани приходи назад във времето.