Близо 2 килограма бижута от злато и платина, инкрустирани с естествени и синтетични камъни – брилянти, рубини, изумруди и сапфири се предлагат на търг от столичната НАП, информират от приходната агенция.

Това е вторият търг за продажбата им, като на първия не са се явили кандидат-купувачи. Бижутата са задържани на митница Калотина при опит за нелегален внос в България и са отнети в полза на държавата по съдебен ред.

В момента накитите се съхраняват в Монетния двор на гара Искър. За продан са обявени 218 броя колиета, гривни, пръстени, обеци, синджири, медальони и брошки. 80 от тях са единични бройки. Изделията са с различен дизайн, качество и година на изработка. Почти всички са с вградени скъпоценни камъни, а няколко - с перли.

Предлагат се например гривни от бяло злато, 18 карата, инкрустирани със 100 и повече брилянти и различен брой сапфири, атрактивни брошки с форма на паун и пума, от бяло и жълто злато, 18 карата, с вградени брилянти, рубини и сапфири.

Повечето изделия имат съвременен дизайн и са изработени от 18 каратово злато. Малка част от накитите са от злато 14 карата. Всички изделия са маркирани с държавен знак за качество след извършен анализ в Лабораторията за контрол върху изделия от благородни метали.

Кандидат-купувачите могат да огледат накитите в работните дни от 24 до 26 ноември, като предложенията за участие в търга се представят също в посочения период, в сградата на ТД на НАП-София.

За да участват в търга желаещите трябва да преведат депозит в размер на 20% от началната продажна цена на съответната група накити, за която смятат да наддават. Ако един купувач участва за няколко групи бижута, трябва да внесе депозит за всяка от тях поотделно.

Всички постъпили предложения ще бъдат разгледани на 30 ноември. В търга могат да се включат частни лица и фирми, които са регистрирани в Министерството на финансите, съгласно Валутния закон.