От началото на 2016 г. таванът на плащанията в брой ще се намали от 15 000 на 10 000 лв. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. 

Първоначалната идея на министъра на финансите Владислав Горанов беше таванът на кешовите плащания да се понижи до 5000 лв. като мярка за борба със сивия сектор. 

Работодатели и икономисти обаче възразиха, че прекалено рязкото намаление ще удари коректните фирми, които не укриват обороти.

Очаквано депутатите отхвърлиха предложените от Министерството на финансите данък “градина” и данък “уикенд”. Те единодушно гласуваха отпадането на текстовете, с които щяха да се въведат новите налози.

С данък “уикенд” министър Горанов настояваше държавата да възстановява 30% по-малко ДДС за фирмени автомобили на стойност над 5000 лв. и за фирмени имоти, които се ползват не само за служебни, но и за лични нужди през почивните дни. 

Целта му беше да се спрат злоупотребите, при които собствениците на луксозни джипове ги регистрират като товарни коли, за да ползват данъчни облекчения.

Данък “градина” предвиждаше собствениците на малки ниви и селски градини в населени места да плащат налог от началото на 2016 г. 

Предложенията за въвеждането на двата данъка бяха отхвърлени без дебати в пленарната зала, тъй като през миналата седмица не бяха приети от парламентарната бюджетна комисия, която е водеща по законопроекта.

Единственият текст, който предизвика спор, беше предложението на Реформаторския блок да има данъчно облекчение до 5% за граждани, които направят дарение за деца, за чието лечение държавата не е отпуснала средства или парите не са достатъчни за пълното му провеждане. Първоначално предложението беше прието, но след прегласуване се отхвърли с гласовете на ГЕРБ и АБВ.