За втори пореден месец НАП отчита увеличение на търговските обороти в страната в сравнениесъс същия период на 2009 година.

С над 1,818 млрд. лв. общо се е увеличила декларираната данъчна основа на облагаеми с ДДС доставки за август и септември в сравнение със същия период на 2009 година. Това показват подадените справки-декларации в НАП от фирмите, регистрирани по ДДС през септември и октомври.

С 752 млн. лв. са се увеличили оборотите в страната през септември 2010 г. и с над 1 млрд. лв. през август в сравнение със същите периоди на миналата година. Според данните от ДДС-документите на фирмите, данъчната основа на облагаемите с ДДС доставки през септември 2010 г. е в размер на 14,520 млрд. лв., докато по същото време миналата година е била 13,768 млрд. лв.

Тази положителна тенденция се допълва и от факта, че за втори пореден месец се отчита повишаване на търговските обороти в сравнение с предходния. През септември 2010 г. декларираната данъчна основа на облагаемите с ДДС доставки е нараснала със 107 млн. лв. в сравнение с август 2010 г.

От НАП смятат, че положителните резултати се дължат най-вече на засилените контролно-ревизионни действия срещу недобросъвестните търговци. След акциите през летните месеци от НАП отчетоха, че на светло са излезли над 4,5 млн. лв. оборот.

В момента продължават и кампаниите по проверки и ревизии на собствениците на наблюдаваните по Черноморието заведения, както и на застрахователни агенти, футболни съдии, зъболекари и др.

От агенцията отчитат успехи и от работата на специално създаденото звено за борба с ДДС измамите в НАП. По думите на изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов, съвместно с МВР, ДАНС и Прокуратурата, тези служители на агенцията са предотвратили изтичането на ДДС от хазната в размер на над 1 млрд. лв.