Над 30% ръст на онлайн плащанията на местни данъци и такси в София в сравнение с миналата година, отчитат от Столичната община.

През интернет вече могат да се плащат и глобите, наложени от Общинската полиция, съобщи пред БНР зам.-кметът Дончо Барбалов.

В условия на извънредно положение се наблюдава увеличение на ползването на всички електронни услуги, предоставяни от дирекция „Общински приходи“.

Вижте какви са новите срокове за данъците и осигуровките

Гражданите да използват всяка възможност за онлайн-обслужване, призова Барбалов:

„Ние искаме колкото може повече хора да плащат онлайн и повече да се възползват от електронните услуги, които общината дава. Наистина призовавам всеки: нека спокойно от вкъщи, когато му е удобно, да си плаща данъците. Няма нужда да идва в отделите, които естествено работят, но наистина не бих препоръчвал контакт лице в лице, освен ако не се налага за нещо друго“.

Отстъпка за данък сгради и МПС – до 30 юни

istock
istock

Гражданите могат да платят онлайн данъците си, ако имат издаден ПИН-код от отделите "Общински приходи" на Столичната община, ПИК-код, издаден от Националната агенция за приходите или валиден електронен подпис за физически лица, припомни Барбалов.

Няма как да издадем ПИН дистанционно, защото няма как да проверим самоличността на този, който се обажда, но който вече има издаден такъв, би могъл да го ползва или с електронен подпис. Все повече хора имат електронни подписи. Това е също една от възможностите“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg