България ще иска разрешение от ЕК за връщане само на половината от ДДС при покупката на фирмени джипове. 

Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на МС, на което правителството го упълномощи да иска дерогация от разпоредбите на европейската ДДС директива. Намаляването на данъчния кредит няма да се отнася за наети возила, включително тези на лизинг с 6 до 8 места, и стоки или услуги, предназначени за използването, поддръжката и ремонта им.

Дерогацията е свързана с поетите ангажименти пред работодателските организации и бизнеса по аналог с други държави от ЕС да поискаме опция за частично ползване на данъчен кредит за моторни превозни средства. Това ще даде възможност на фирми, регистрирани по ДДС, искащи да ползват даден актив и за лични нужди, да минат по

опростена процедура с частично ползване на данъчен кредит

Те няма да имат задължението да правят сложни отчети, поясни министърът.

С изпращането на дерогацията, която до голяма степен съвпада с разрешението на подобни процедури в повече от половината европейски държави, смятаме, че по тази тема стигаме ЕС стандартите. Така намираме баланса между ангажиментите за общата система на ДДС и облекчените процедури на отчетност, допустими по изключение в рамките на ЕС, добави Горанов.

По думите режимът няма да се прилага за леките коли за фирмени нужди и за тях на дружествата ще се връща цялото ДДС, ако се ползват само за работа. Ако обаче се ползват и за лични нужди фирмата няма да им право да мине по опростената процедура, която се предвижда да се въведе за джиповете. За леките коли компаниите ще трябва да докладват на НАП всеки месец степента, в която ползват актива за лични нужди и да платят ДДС-то за това ползване.

В някои страни от ЕС при липса на отчетност по общите правила на ДДС не се възстановява и по-голям дял от данъчния кредит - в Германия е 90%, в Италия - 60%, в Прибалтийските републики и Румъния е 50 на сто. Използвали сме система, която потенциално би могла да получи разрешение от ЕК, обясни финансовият министър.

Очаква се процедурата по дерогация да отнеме около година, а

дотогава ще важи досегашният режим

смятат финансови експерти. Той предвижда всеки месец да се отчита личното ползване на активите и върху него да се плаща ДДС.

Относно идеите за връщане на ДДС за яхти и самолети, Горанов обясни, че тези активи не са включени в искането за дерогация. Щяхме да сме единствената страна, прилагаща подобна мярка. Никоя от страните членки не го е искала. От друга страна, ползването на подобни активи едва ли е най-важната тема за българския бизнес относно лично ползване, поясни още министърът.