5 млрд. и 550 млн. лв. невърнати дългове събрали частните съдебни изпълнители през периода 2006 - 2014 г., съобщи председателят на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. 

През първите 8 години от съществуването си частните бирници донесли в бюджета на държавата над 500 млн. лв.

По закон, преди да пристъпят към събиране на частни вземания, съдебните изпълнители са длъжни да проверят дали длъжникът има борч и към държавни структури. Тогава този дълг се събира пръв. 

От камарата отчитат, че през последните две години - 2013 и 2014 г., са върнали в полза на граждани над 150 млн. лв. Става въпрос за хора, завели изпълнителни дела по различни причини, като най-често става въпрос за неплащане на заплати и издръжки за деца. 

ЧСИ-тата са успели да върнат на работници над 12 млн. лв. от неизплатени трудови възнаграждения, 3 млн. пък прибрали от недобросъвестни родители, които не са плащали издръжки на децата си. 

През 2014-та в 164-те кантори в страната са възстановили на кредитори 1 млрд. и 20 млн. лв., през 2013 г. - 1 млрд. и 135 млн. лв., а през 2012 г. сумата е била 1 млрд. лв.

Камарата на частните съдебни изпълнители разработва проект с „Инфор­мационно обслужване" ЕАД за електронизация на процеса на принудителното изпълнение. Ефектите ще са намаляване на разходите по делата на кредиторите, на държавните институции и общините.