Почти 60 на сто от работещите в областта на сватбените услуги са в сивия сектор. Те не плащат данъци и не подлежат на никакъв контрол от страна на държавата и НАП. 

Това съобщиха от Управителния съвет на Националното сдружение на сватбените услуги и агенти (НССУА). 

По думите на председателя на организацията Правдолюба Маринова, така нелоялните конкуренти изяждали хляба на агенциите, които работят на светло. Изчисленията показвали, че над 2 млн. лв. "са се завъртели на този пазар", предаде БТА. 

Според Маринова половината от тези средства са останали в ресторантьорския бизнес, но не е ясно колко средства от другия 1 милион са декларирани. 

От НССУА настояват държавата и НАП да вземат мерки за регламентиране на услугите в бранша и мерки срещу "сивия сектор", който не декларира доходи, а в повечето случаи работел непрофесионално. 

Според Маринова МФ и Постоянната комисия по финанси и бюджет при НС трябва да потърсят експертно мнение на представители от сектора, да приложат европейския опит и създадат нормативна регулация, която да принуди работещите нелегално да излязат на светло. 

Участниците в пресконференцията представиха документи, които ще изпратят до областния управител, до плевенските депутати, до председателя на Общинския съвет и кмета на Плевен.