755 фирми от столичната НАП са дерегистрирани по ЗДДС от началото на годината до края на март, съобщиха от НАП - София.

Процедурата по дерегистрация на тези дружества е започнала по инициатива на приходните органи. Става дума за фирми, които системно не изпълняват задълженията си по този закон, имат публични задължения към НАП над стойността на активите им, не могат да бъдат открити на посочения от тях адрес за кореспонденция.

Тези дружества формират 76% от всички дерегистрирани на посочените основания лица в страната през първото тримесечие. След прекратяване на регистрацията по ЗДДС фирмите нямат право да начисляват ДДС и да ползват данъчен кредит.

Дерегистрациите по ЗДДС по инициатива на приходните органи от НАП София са нараснали значително. За цялата 2010 г. са дерегистрирани 2045 дружества по инициатива на столичните инспектори, което е 52% от всички дерегистрирани по ЗДСС лица в страната. Тази крайна мярка се прилага все по-често, тъй като се увеличава броят на фирмите, които не спазват закона и/или участват в схеми за източване на ДДС. Чрез своевременната дерегистрация на нарушителите се прекъсват веригите от фирми, които се опитват да ощетят хазната.

Засилен е контролът и по спазване на сроковете за задължителна регистрация по ЗДДС. От началото на годината са съставени актове на 75 дружества и физически лица, с възникнало задължение за регистрация по този закон, но неподали заявление за такава. През 2010 г. за нарушения свързани с регистрацията по ЗДДС са били съставени 356 акта. Глобата за неспазване на предвидените в закона срокове за задължителна регистрация е от 500 до 5000 лв, в зависимост от периода на закъснението.

Продължава селекцията на фирми и физически лица, за които има данни, че подлежат на задължителна регистрация по ЗДДС, но не са я направили. Още при подаване на годишните декларации за финансовата 2010 се следи декларираният доход пред НАП. Когато този доход е облагаем по ЗДДС и е над 50 000 лв. се предприемат действия за регистрация по инициатива на приходния орган, а за закъснението се налага глоба.

"Някои лица напълно пренебрегват законовите изисквания. В доста случаи това няма нищо общо с кризата. С прилагането на тази крайна мярка /дерегистрация по ЗДДС/ не искаме да убиваме бизнеса в Българи, а с правомощията, дадени ни от закона да постигнем превантивен и възпитателен ефект, да пресечем опитите за данъчни измами на един по - ранен етап. Затова засилваме контрола и ще бъдем безкомпромисни към всеки, който не спазва законите.", коментира Светлана Паунова, директор на ТД на НАП – София, предприетите действия.

2231 заявления за регистрация по ЗДДС са подадени в столичната НАП през първите три месеца на годината. Броят на новорегистриращите се по този закон фирми остава непроменен спрямо същия период на м.г. Наблюдава се незначително увеличение само при доброволната регистрация. Общият брой на регистрираните по ЗДДС фирми в НАП София към 31.03.2011 г. е 83 870