80% от обменните бюра в курорта Златни пясъци са неизрядни, съобщиха от НАП-Варна. Туристите най-често се подлъгват по таблата, поставени пред бюрата. Според данъчните обаче тези табла минават за реклама и не е нужно да са съобразени с наредбата за дейността на сарафите.

Данъчните са разкрили, че пред едно от чейндж бюрата е бил изписан само курс "купува". В друг обект пък е била обявена разликата между курс "купува" и курс "продава" в проценти.

Срещу еврото например пише 19.57, като целта е хората да останат с впечатление, че ще получат толкова левове срещу 10 евро. Другият наложен трик е върху таблото пред входа да бъдат изобразени банкноти на евро, долар и паунд със съответните изгодни курсове отстрани. При по-детайлно вглеждане се разбира, че това всъщност е наградата, която получава всеки 20-и клиент.

Макар информацията да е подвеждаща, това не е нарушение на закона, твърдят от НАП. Оттам изтъкват, че задължението на чейндж бюрата се изчерпва с това истинските курсове да бъдат обявени до гишето, на което се осъществява обмяната на валута.

"Апелът ми е - преди да подпишете бордерото, да прочете колко пари получавате. Тези бюра, в които ще ви подведат или измамят, най-често има само един курс", каза пред БНТ Христо Милев от варненската НАП.