„Не мисля, че при създаване на правилна организация в общините в отделите за местни данъци и такси в курортите ще настъпи хаос“ и служебно да бъдат преизчислени данъците с по-ниските ставки след решението на Конституционния съд, заяви пред БНР изпълнителният директор на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той отбеляза, че при предложението, което бе направено през октомври за промяна на Закона за местните данъци и такси беше оценено въздействието в размер на 200 млн. лева. Т.е. в 143 курортни селища би трябвало да се съберат около 200 млн. приходи от данък върху недвижимите имоти. Най-вероятно тази сума е била преувеличена, тъй като това е доста голям приход.

„Надявам се голямата част от общините да не са включили в своите бюджети за 2019 г. такъв завишен приход по перо данък върху недвижимите имоти, тъй като още в края на миналата година беше ясно, че тази разпоредба ще бъде атакувана в Конституционния съд и нейното бъдеще не беше ясно“, каза Иванов.

Според него несъмнено липсата на този приход ще има отражение върху разходната част на общините, а именно върху подобряване на инфраструктурата в курортните селища и услугите.

Той подчерта, че когато говорим за данъци, трябва да има предвидимост, да няма изненади, предложения между първо и второ четене. Нужно е широко обществено обсъждане и предварително приемане от обществото.

„Нужно е да се търсят други инструменти за изсветляването на тези доходи на некоректните собственици на недвижими имоти, които ги отдават под наем в курортните селища и не обявяват приходите си от наем“, посочи още Добрин Иванов.