Акция "Хеликоптер" е вкарала в хазната 12 млн. лв. досега. Това заяви вицепремиерът Симеон Дянков по Нова тв.

Финансовият министър уточни, че все още се правят проверки на скъпите имоти, над които данъчните кръжаха с хеликоптер.

"До шест месеца ще е ясно окончателно кое какво е, тъй като може някои имоти да са регистрирани като офиси", допълни вицепремиерът. Той за пореден път похвали бюджет 2010 г. и обяви, че следващата финансова рамка ще е много по-добра.

"Тогава и надеждите на социалния министър ще са много по-оправдани", заяви Дянков по повод искането на Тотю Младенов за 13-а пенсия. Министърът на финансите бе категоричен, че такава тази година няма да има, също и 13-а заплата.

"Моето министерство е спестило 3 млн. лв., но няма да ги раздам на служителите, а ще се върнат в републиканския бюджет", отсече Дянков. По думите му е "минало времето" на 13-ата заплата и в целия ЕС такава няма да има.

Финансист номер 1 припомни, че България ще е държавата с най-ниски данъци от 1 януари 2011г.

Вицепремиерът уточни още, че не е съвсем убеден, че на страната й е нужна АЕЦ "Белене".

"Има голям интерес от китайски инвеститори за централата, но не съм още убеден, че тя ни трябва. Цената от 6,298 млрд. евро според мен е висока. Може да заложим на енергоефективност - да санираме панелките си и да пестим ток. Има опция за нов блок на АЕЦ "Козлодуй", изреди вариантите Дянков. Той обаче бе категоричен, че без западен инвеститор "Белене" няма да има.

"С този меморандум чистим тинята, която другарите от БСП са ни оставили. Ние сме и първото правителство, което не защитава руските интереси, защото "Белене" е техният билет за ЕС, а това е нашият коз", коментира още Дянков.