Вицепремиерът Симеон Дянков се отказва от въвеждането на данъчни референдуми, стана ясно по време на негова лекция в Нов български университет вчера.

Вместо с пряко допитване до народа ставките на данъците върху доходите на фирмите и гражданите ще може да се променят по волята на най-малко 2/3 от депутатите, стана ясно от думите на Дянков.

В момента нивото и на двата налога е 10%, което е най-ниското в ЕС и според вицепремиера трябва да се пази и от сегашното, и от идните правителства.

За да мине предложението, трябва да се промени конституцията. По принцип за подобна промяна са нужни 180 гласа в парламента, а при повторното разглеждане на предложението са достатъчни и 160 депутати.

Идеята е част от лансирания от Дянков Пакт за финансова стабилност. Той включва още фиксиране в конституцията на дела от БВП, който държавата може да преразпределя, и на максимално допустимия бюджетен дефицит. "В момента България е втора в ЕС след Естония по нисък дълг и четвърта по дефицит", отчете Дянков.

Доверие

Междувременно Министерството на финансите вчера продаде държавни облигации за 15 млн. лв. при огромен наплив на купувачи - основно банки, и забележително ниска лихва - 0.85%. Такава ниска доходност показва високо доверие към държавните финанси. На предишния търг бе постигната доходност от 1.38%, а само преди месеци ДЦК се пласираха при над 6 процента.