Близо 1 млн. лв. данъци е скрил само за 4 месеца бизнесмен от Велико Търново, съобщиха от МВР.

Той е собственик на предприятие за млечни изделия. Бизнесменът е арестуван при акция на ГДБОП и специализираната прокуратура миналата седмица. Според разследващите той е участвал в организирана престъпна група. 

"Според събраните данни той е организирал престъпната дейност и под контрола на групата е обезпечил регистрацията на десетки търговски дружества на подставени лица, като чрез осигуряван от тях документален поток неправомерно е приспадал данъчен кредит. Според установеното до момента в началния етап на разследването в рамките на 4 месеца търговецът е осуетявал плащането на ДДС в размер на 900 хил. лв.", съобщиха от МВР. 

През последните две години производителят е реализирал оборот от близо 50 млн. лв., твърдят разследващите. Едновременно с това е платил едва 47 хил. лв. данък върху печалбите си.

"Предстои проверката на периода от юни 2017 г. до април 2018 г., като досега е установено, че ръководителят на групата и сложната схема на данъчна измама ползва различни механизми за осуетяване на данъчни задължения", съобщиха от МВР. От прокуратурата ще поискат постоянно задържане под стража на арестуваните при акцията.