Бизнесът предлага данъчна амнистия като мярка за излизането от финансовата и икономическа криза. Това стана ясно на извънредно заседание на Консултативния съвет към НАП, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция.

В съвета участват най-големите работодателски и браншови организации в България. В извънредното заседание взеха участие и представители на бизнеса, работещи в строителството, туризма, енергетиката, търговията с автомобили, застрахователния бизнес, хазарта, веригите хипермаркети или общо около 50 представители на най-значимите за икономиката на България отрасли.

На срещата присъстваха и вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков и изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Освен данъчната амнистия за недекларираните доходи от законен бизнес, представителите на различните браншове предложиха да се въведе облагане с данък при източника за всички трансфери към офшорни зони. Тази мярка вече е дала положителни финансови резултати във Франция и Испания, където съществува 25 % данък за преводи към офшорни зони. Въвеждането на такъв данък ще изсветли икономиката, смятат бизнесмените.

Целта на разширения формат на среща бе да се очертаят финансовите параметри на кризата и проблемите пред бизнеса в България. Участниците в Консултативния съвет обсъдиха и тенденциите в приходите в бюджета.

Беше постигната договореност до 5 май браншовите организации да подготвят прогнозни данни за приходите си до края на годината, респективно за данъчните и осигурителни задължения, който очакват да възникнат. На следваща среща тези параметри ще бъдат обсъдени отново.

От НАП представиха статистическа информация за постъпленията в бюджета за първите 3 месеца. Приходите, събирани от агенцията, са намалели с 843 млн. лв. в сравнение с първото тримесечие на 2009 г. 115 000 нови безработни са се появили на пазара на труда за същия период, сочат още данните на НАП.

Най-засегнатите от кризата отрасли са строителството, туризмът и добивната промишленост, казаха още данъчните експерти. Според финансовия министър и преобладаващата част от бизнеса, вече се забелязват първи признаци на съживяване на икономиката. Техните прогнози са, че в средата на годината спадът ще спре, а след това ръстът на стопанството ще започне да дава и резултати за фиска.

Участниците в извънредното заседание на консултативния съвет високо оцениха готовността на финансовото министерство и НАП да обсъжда важните въпроси с бизнеса и препоръчаха подобни срещи да се провеждат всеки месец, като освен това на тях да бъдат предварително обсъждани и всички идеи за промени в данъчното облагане.