Европейската комисия (ЕК) се готви да предложи тази седмица въвеждането на нови преки данъци в ЕС, като приходите от тях ще влизат директно в хазната в Брюксел, писа британският в. "Файненшъл таймс".

От доста време ЕК обмисля възможността за въвеждането на данък върху финансовите транзакции и той щял да бъде включен в проектобюджета на ЕС. Смята се, че годишно той бил внасял в хазната на ЕС по 200 млрд. евро.

Великобритания, където е центърът на финансовите услуги в ЕС, категорично се противопоставя на т.нар. данък "Тобин" (по името американския икономист Джеймс Тобин, който през 70-години предлага да бъдат облагани с данък от 0.1% сделките за обмен на валута), който ще задължи търговците да плащат такса върху всяка операция на пазарите. През пролетта Европейският парламент одобри идеята за въвеждането на налог върху финансовите операции.

ЕК, която става все по-зависима от националните капитали на страните членки, се е ангажирала да генерира собствени приходи от 2014 г., за да си осигури необходимите й 126 млрд. евро за годишни разходи. Това може да стане с въвеждането на нови данъци.

"ЕК ще направи предложение в това отношение и то ще бъде доста амбициозно", казва пред "Файненшъл таймс" Андреас Шварц, който е експерт към кабинета на европейския комисар по бюджетните въпроси Януш Левандовски. Шварц обаче отказва да сподели повече информация по въпроса.

Освен новия данък върху финансовия сектор другите възможности за увеличаване на приходите в еврохазната са въвеждането на налог върху самолетните билети и прехвърлянето в бюджета на ЕС на приходите, получавани от европейската търговия с квоти на въглероден двуокис.

От Комисията обаче твърдят, че няма да настояват за въвеждането на данък, който директно да пълни хазната на ЕС, и приходите, събирани по този начин, ще компенсират националните вноски в бюджета, пише в. "Файненшъл таймс".

Предстоят сериозни и разгорещени дебати, прогнозират дипломати. В момента директно в хазната на ЕС влизат приходите от вносните мита, налагани на захарта и на други стоки, които се внасят в страните членки.