Бургаските фирми внесоха 7млн. и 300 хиляди лева данък - дивидент за третото тримесечие на 2021 г.

Сумата е рекордна и е двойно по-голяма в сравнение със същия период на миналата година. ОТ териториалната дирекция на НАП в Бургас обвързват резултата с продължаващите проверки за т.нар. касова наличност. 

От месец юли започна масовата кампания за проверки на касовата наличност. 5 милиона и 400 хл. лева е установената липсваща сума в касите на различни фирми. При някои от проверките са разкрити липси на суми надхвърлящи един милион лева, вписани счетоводно като касови наличности.

Фирми обявиха рекордни суми след проверки на НАП

От касите на 45 фирми длъжници от региона, необслужващи просрочените си задължения, са иззети почти един милион лева, каза говорителят на НАП-Бургас Христо Узунов:

"Териториалната дирекция отчита сериозно подобряване на данъчната дисциплина. Освен на ръст на данъците на дивидентите, видим ефект от контролната ни кампания е, че все повече счетоводни кантори отказват да правят неправилни счетоводни операции, свързани с касовата наличност.  Контролните дейности в тази насока продължават, като се отчита подобрена данъчна дисциплина"

istock
istock

От приходното ведомство поясняват, че фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собственици на фирми извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели –  например скъпи покупки, луксозни почивки и други, за които липсват счетоводни документи,

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg