България отново оглави непрестижна класация - този път за страната с най-голям сив сектор в ЕС.

Върху едно от три евро у нас не се плащат данъци, показва изследване, направено по поръчка на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент от Тax Research UK. То бе разпространено вчера от офиса на българския евродепутат Ивайло Калфин.

От общия продукт на българската икономика през 2009 г. не са били обложени 12.7 млрд. евро или 35.3 на сто, което е ощетило бюджета с 3.7 милиарда евро - сума, която далеч надхвърля дефицита в публичните финанси за същата година от 2.3 млрд. евро. Ако България пребори сивата икономика, с получените допълнителни приходи ще е в състояние да изплати целия си държавен дълг за 3 години, изчисляват от офиса на Калфин.

Веднага след страната ни в незавидната класация се нареждат Румъния с дял на сивата икономика от 32.6% от брутния вътрешен продукт (БВП) и Литва с 32%. Средните нива в ЕС са 22 на сто от БВП на съюза. Отличници са Люксембург и Австрия, където над 90 на сто от дължимите суми отиват в хазната.

Масовото укриване на доходи при българите е още по-фрапиращо на фона на ниската данъчно-осигурителна тежест в страната - 28.9%. По този показател сме на четвърто място след Румъния, Ирландия и Словения. Изследването заключава, че ниските данъци не водят до по-голяма събираемост. Не се открива пряка връзка и между размера на данъците и укриването и неплащането им.

Прогноза

В момента в ЕС всяка година се губят 1 трилион евро от неплащане и укриване на данъци. Ако ЕС успее да свие с 50 на сто размера на сивия сектор, ще се освободят средства за възстановяването на инвестиционния капитал до нивата отпреди кризата, твърдят социалистите. Според тях това би позволило да се увеличат бюджетните приходи, без да се налага увеличаване на данъците.