Данъчните облекчения за две идентични жилища в една и съща кооперация могат да са в различен размер, данъчната оценка също. Кога разликата е нормална и как да постъпим, ако открием наличие на грешка?

По отношение на данъчното облекчение от голямо значение е дали жилището е декларирано като основно или не. За недвижими имоти на граждани, които за тях са основно жилище, е предвидено 50% намаление на данъка.

Какво е „основно жилище“? Това е имотът, който служи за задоволяване на жилищните нужди на гражданина и на членовете на неговото семейство през преобладаващата част от годината.

Важно е да се знае, че облекчението за основно жилище може да се ползва само за един имот. В случаите, когато имотът е основно жилище на лице с намалена работоспособност над 50%, намалението на данъка е 75%.

Запознати споделят, че различните общини имат различни практики. В София например изискват съвпадение на адреса по лична карта. Ако постоянният адрес на лицето е различен от този на основното жилище, той трябва да се промени и чак след това да се подаде коригираща декларация.

От това дали е основно жилището зависи намаляването на данък сгради, но не и размерът на данъчната оценка. Ако същото жилище под или над вас има много по-различна данъчна оценка, то тогава може да става дума за грешка.

Изискайте копие от декларацията, с която е деклариран имотът, когато сте го придобили, съветва адвокат Милена Миткова. Обикновено тези грешки идват от: година на построяване, година на извършване на основен ремонт, лукс дограма, вид конструкция. Проверете какво сте декларирали и, ако има грешка, подайте коригираща декларация.

Удостоверението за данъчна оценка представлява индивидуален административен акт, допълва адвокат Димитър Кавалджиев. Като всеки административен акт, той подлежи на обжалване с жалба пред съответния административен съд в 14-дневен срок от датата на връчването.

Следва обаче да имате предвид, че методиката за изчисляване на данъчната оценка включва много фактори, а също така зависи и от декларираните в декларацията за имота обстоятелства.

Голяма разлика се получава и от вида на собственика на имота – дали е физическо или юридическо лице. А ако става въпрос за грешка, по-добре говорете със служителя, издал данъчната оценка – той трябва да я коригира.

Миткова подчертава, че данъчните оценки в цялата страна като цяло са се повишили многократно през последните години. За информация относно вашия имот най-добре се обърнете към инспекторите в МДТ. Можете да сравните вашата данъчна оценка с такава на ваш съсед и да прецените дали в сравнение с другите само вашата е висока.