Служители на ГДБОП, ДАНС и НАП разбиха престъпна група, извършвала данъчни престъпления за над 8 млн. лв.

Спецакцията е извършена в София, Видин и Монтана. Арестувани са четирима души, трима са криминално проявени.

Разследването започнало миналата година от ГДБОП по сигнал на ДАНС за група, избягвала дължими плащания в особено големи размери, от което получавала имотни облаги, съобщиха от МВР. Разследването е ръководено от Софийска градска прокуратура.

Основните играчи в схемата са Е.П. на 36 г., който е криминално проявен за  невярна счетоводна отчетност, измама с вреди в особено големи размери, К.П. (31 г.), криминално проявен за обсебване и лъжесвидетелстване и С.И. (56 г.), криминално проявен за измама, разпространяване на фалшиви пари, кражби, неоткриване на производство по несъстоятелност, използване на фалшиви документи.

Тримата, с помощта на контролирани от тях дружества, действали на територията на София, Видин и Монтана. Те регистрирали фирми срещу заплащане на социално слаби от Видин и Монтана. От името на фирмите организаторите откривали банкови сметки и правели трансфери на пари, с цел да симулират реална стопанска дейност, обясняват от МВР.

Претърсени са 14 адреса – жилища и офиси, и седем автомобила. Открити са счетоводни, банкови и фирмени документи, печати, фискални устройства, компютърни конфигурации и пълномощни.

Съдебно–счетоводна експертиза за три данъчни периода е установила щета от 15 дружества за 8 милиона лева.

За срок от 24 часа са задържани Е.П., К.П., С.И. и техен съучастник. Предстои извършването на допълнителни действия по разследването и повдигане на обвинения на задържаните.